Езици

226 души чакат договор за доброволни резервисти 

 

226 души чакат подписване на договор за доброволни резервисти. Това каза пред "Хоризонт" началникът на Централното военно окръжие полковник Стоян Стаматов. Бройката стана ясна след проведения конкурс, който трябваше да намери близо 400 души до края на миналата година. 

Преди да постъпят в доброволния резерв одобрените кандидати трябва да получат и достъп до класифицирана информация, обяснява полковник Стоян Стаматов. Проблемът за набирането на повече резервисти обаче е и друг:

Част от кандидатите не получиха разрешение от работодателите. Това се появява като проблем тъй като договорът, който трябва да се сключи, ако има работодател, е тристранен, в което имам опит и информация с колеги от други държави - членки на НАТО. Ползите за работодателя основно са в това, че след като даденият човек се присъедини към армията, повишавайки квалификацията му за задачите в армията, той ще си повишава квалификацията и работодателят също ще има ползи от това.

Повечето от чакащите да подпишат договор са професионални военни или със знания от казармата. Само около 80 души са без военна подготовка, обяснява полковник Стаматов. Тяхното обучение ще стартира през май. Тази година военните трябва да намерят още 1200 души за доброволния резерв. Началникът на Централното военно окръжие обяснява, че на част от кандидатствалите за професионални войници 2400 души също ще бъде предложено да станат резервисти, ако не се класират за професионални войници.

Те няма нужда да правят разходи по медицински прегледи, а само ще им бъде удостоверено, че могат да кандидатстват доброволно.

Планът на военното министерство е до края на 2014 г. да има 3400 резервисти. От тази есен ще трябва да започне и т.нар. военно обучение в училищата.